Statiegeld op blik: veelgestelde vragen

Vanaf 1 april 2023 statiegeld op blikSinds 1 april 2023 is statiegeld op blik een feit. Wij begrijpen dat je misschien vragen hebt over deze nieuwe wettelijke regeling. Daarom beantwoorden we graag de meest gestelde vragen. Zoals wat is statiegeld op blik, waarom is statiegeld op blik ingevoerd en waar kan ik blikjes inleveren?

Wat is statiegeld op blik?

Statiegeld op blik houdt in dat je € 0,15 betaalt als je een blikje koopt. Dit bedrag krijg je terug als je het lege blikje weer inlevert. Precies hetzelfde dus als bij de grote en kleine plastic flessen. Statiegeld geldt zowel voor alle (drank)blikjes die je in de supermarkt koopt, als voor de blikken in onze webshop.

Waarom statiegeld op blik?

Statiegeld op blik is bedoeld om zwerfafval te verminderen en de recycling van blikverpakkingen te stimuleren. Dit zorgt voor een schonere omgeving, beschermt de natuur en vermindert de CO2-uitstoot door betere recycling.

Hoe werkt statiegeld op blik?

Je betaalt € 0,15 statiegeld bij aankoop van een blikje. Dit staat apart vermeld op de kassabon (of in de bevestingsmail als je in onze webshop bestelt). Als je het blikje weer inlevert, ontvang je het betaalde statiegeldbedrag terug

Hoe herken ik een statiegeldblik?

Statiegeld logo

De statiegeld blikken kun je herkennen aan het statiegeldlogo (zie afbeelding). Als dit logo op het blikje staat, kun je het blikje inleveren. Nog niet alle blikken hebben direct het statiegeldlogo, want producenten mogen eerst hun huidige voorraad opmaken. Het is immers zonde om dat zomaar weg te gooien. Dat past ook niet in de gedachte van duurzaamheid van het statiegeldsysteem. Je kunt dus ook na 1 april nog blikjes tegenkomen waar geen statiegeld op zit.

Waar kan ik mijn blikjes inleveren?

Je kunt lege blikjes inleveren bij bijna alle supermarkten. Dit kan in dezelfde machines als waar je ook de plastic flessen inlevert. Ook zijn er heel veel andere innamepunten zoals tankstations, NS-stations en sportclubs. Lever je je blikje in, dan krijg je het statiegeld terug. Houd er wel rekening mee dat je de blikjes zoveel mogelijk heel moet houden (dus niet platslaan of fijnknijpen). De streepjescode moet leesbaar zijn en een in elkaar gedeukt blikje wordt niet geaccepteerd door de machine.

Wat gebeurt er met ingeleverde blikjes?

De ingeleverde blikjes worden gerecycled en omgezet in nieuwe materialen. Dit bespaart kostbare grondstoffen en helpt bij het verminderen van afval en CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu.

Conclusie

Kortom, statiegeld op blik is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Het helpt bij het verminderen van zwerfafval, stimuleert recycling en draagt bij aan het beschermen van het milieu. Bij ROTT. Brouwers staan we daar helemaal achter. Laten we samen werken aan een schonere en duurzamere wereld.