Bier bij het ontbijt

Bier bij het ontbijt

De (werk)dag met een ROTT.onbijt starten? Held Seije Slager van Trouw deed het gewoon! Lees hier zijn recensie

Bier bij het ontbijt

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag: een ‘koffie stout’.

Beter dan water toch! Dat is de slogan waarmee ROTT. Brouwers zijn ‘ruige en stoere’ Rotterdamse bieren aan de wereld slijt. Beter dan water is het natuurlijk al snel. Maar het ruigste en stoerste bier in het assortiment pretendeert zelfs beter te zijn dan koffie en vers geperst sinaasappelsap. Dat is namelijk een stout (de donkere bierstijl die vooral bekend is van Guinness) die met havermout en koffiebonen gebrouwen is, en dus bestempeld is tot ROTT.ontbijt.

Nou, dat willen we weleens meemaken. Terwijl vriendin me met opgetrokken wenkbrauwen aankijkt (‘Je gaat dit echt doen he?’), en zoonlief onverstoorbaar zijn boterham met pindakaas naar binnen werkt, trek ik met lichte tegenzin een flesje open. Ik probeer me op de smaken te concentreren. Inderdaad, koffie, iets moutigs, iets geroosterdS, met wat goede wil ontwaar je zelfs ontbijtkoek in dit ontbijtbier. Maar meer nog dan dat op zich mooie palet overheerst het gevoel: dit slaat eigenlijk nergens op.

Toch, als het glas na een half uur bijna is leeggenipt, ontstaat er een niet onaangename zoem in het achterhoofd, en gebeurt er gewoon wat er ’s avonds ook gebeurt: je krijgt zin in een tweede. Dat is dus het teken om op de fiets te springen, voor het uit de hand loopt.

Al snel lost die zoem dan weer op in het rumoer van de werkdag. Ik geloof niet dat mijn collega’s, tot ze dit stukje onder ogen krijgen, iets hebben gemerkt van mijn onconventionele ontbijtkeuze. Wat de rest van de dag evenwel niet verdwijnt, is het kinderlijke genoegen dat je niet alleen stout hebt gedronken, maar het ook een beetje bent geweest.

SEIJE SLAGER